don Damir Stojić o milosrđu

Mt 11, 25-27 Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme reče Isus:
»Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.«
Riječ Gospodnja

“Milosrđe je prvi Božji atribut. Ono je Božje ime. Nema situacija iz kojih ne možemo izići, nismo osuđeni utopiti se u živomu pijesku.” – Papa Franjo

Zamisli uza svu našu povijest bijede i grijeha, Bog ostaje vjeran i podiže nas. Božja je radost opraštati; neka nas ta radost sve ispuni! Osjetiti u sebi veliku radost zbog toga što nas je Isus, kao Dobri Pastir – koji nas traži jer smo se izgubili – pronašao jest cilj koji si Crkva postavlja u ovoj Svetoj godini, godini Milosrđa. Time ćemo u sebi osnažiti sigurnost da milost uistinu može pridonijeti izgradnji humanijeg svijeta. Osobito u našem vremenu, u kojemu je – na području ljudskog života – oprost rijedak gost, poziv na milosrđe postaje hitnim – i to posvuda: u društvu, u institucijama, na poslu, pa i u obitelji.

U korijenu zaborava milosrđa, uvijek je sebeljublje. U svijetu, to poprima oblik isključivoga traženja vlastitih interesa, užitaka i časti udruženih sa željom za bogaćenjem, dok se (to sebeljublje) u životu kršćana često skriva pod licemjerjem i svjetovnošću. Sve su te stvari protivne milosrđu. Pobude samoljublja, koje u svijetu milosrđe čine nepoznatim, toliko su brojne, da ih često nismo u stanju prepoznati, kao ograničenja i kao grijeh. Zato je potrebno shvatiti da smo grješnici, kako bismo u sebi osnažili sigurnost božanskog milosrđa.

„Gospodine, grješnik sam; grješnica: dođi sa svojim milosrđem“. To je prekrasna molitva; i laka! Molitva koju je lako izgovoriti svaki dan: „Gospodine, grješnik sam; grješnica: dođi sa svojim milosrđem“.

“I ja sam čovjek kojem je potrebno Božje milosrđe” – papa Franjo
Reci: “Gospodine I ja sam potreban; potrebna: tvoga milosrđa”.

♥ Susret za mlade Splita i okolice

• Kada: srijeda, 13.07.2016. s početkom u 20:30h
• Gdje: Nadbiskupijsko sjemenište u Splitu
• Predavač: Don Damir Stojić
• Tema: Milosrđe
• Organizatori: Skac_St u suradnji s Hrvatskim nadzemljem i Uredom za pastoral mladih :D

Vidimo se :)