PREMINUO FRA ANTE BILOKAPIĆ

U subotu, 19. prosinca, u poslijepodnevnim satima u Općoj bolnici „Zadar“ okrijepljen svetim sakramentima preminuo je fra Ante Bilokapić, član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, u 73. godini života, 50. godini redovništva i 45. godini svećeništva.

Fra Ante Bilokapić rođen je 5. lipnja 1948. godine u Udovičićima u Župi Otok kod Sinja. U Franjevačko sjemenište na Poljudu ulazi u rujnu 1964. godine. Nakon završene gimnazije na Poljudu, 1969. započinje godinu novicijata na Košljunu koju završava 1970. godine polažući prve zavjete. Teologiju studira u Dubrovniku, Zagrebu i Splitu. Za đakona je zaređen u ožujku, a za svećenika u lipnju 1975. godine u Splitu. Iste godine započinje poslijediplomski studij dogmatske teologije na Franjevačkom učilištu Antonianum gdje je doktorirao 1980. godine s tezom „Literarna aktivnost Matije Vlačića Ilirika“.

Nakon završenog studija do 1982. godine bio je u Samostanu Gospe od milosti u Hvaru, a zatim 1982. godine postaje župni vikar Župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici. Godine 1984. odlazi u Njemačku kao misionar za katolike hrvatskog govornog područja. U Njemačkoj djeluje u Göpingenu, a 1991. godine dolazi za gvardijana Samostana sv. Ante u Splitu gdje vrši i službu magistra bogoslova. Godine 1997. iznova se vraća u Njemačku u Wiesbaden gdje vrši voditelja Hrvatske katoličke misije. U Wiesbadenu ostaje sve do 2016. godine kada biva imenovan gvardijanom Samostana sv. Ante na Poljudu u Splitu gdje ostaje do 2019. godine. Te iste godine premješten je u Zadar s brigom za Samostan sv. Duje u Kraju. Za vrijeme boravka u Kraju upravljao je i Župom Banj. Više puta fra Ante je vršio u Provinciji i službu definitora.

Sprovodni obredni fra Ante Bilokapića bit će u srijedu, 23. prosinca, na Groblju „Lovrinac“ u Splitu s početkom u 10:30 sati, a sprovodna Misa zadušnica slavit će se u samostanskoj crkvi na Poljudu odmah nakon sprovoda.

osmrtnica – fra Ante Bilokapić

vijest prenesena sa https://www.ofm-sv-jeronim.hr/preminuo-fra-ante-bilokapic/