BOŽIĆ 2020.

Bog sam hita da nas spasi!

Dragi vjernici naše župe na Poljudu!

Malo je neobično slanje ovog listića u obitelji naše župe po mladimo volonterima. Neobično je ovako ići ususret Božiću i slaviti Kristovo rođenje.

Neobična je ova zaraza Covida19 koja je zahvatila svijet, a našu domovinu stavila na vrh po broju zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. Koliko samo odgovornosti i pažnje trebamo imati jedni prema drugima. Umjesto blizine treba držati distancu, umjesto pružanja ruke - pogledom dajemo mire jedni drugima, umjesto pjesme možemo samo osluškivati glazbene note. I mogli bismo tako još dugo nabrajati. Tako su i naše izvanjske pripreme u kojima uređujemo stanove, zgrade, ulice, trgove i poznate centre osiromašene ako nema prikladnih sadržaja i zabava. I naš vjerski život je stavljen na kušnju zbog raznih odredbi i mjera.

Unatoč svemu, treba ići naprijed i tražiti nove načine životnog ostvarenja.

U našem životu treba pronaći mjesto za Boga i njegove darove koje nam kao dobri Otac daruje. Kada Boga udaljimo iz naše sredine ostajemo slabi i nemoćni. Možda je upravo to razlog našeg straha i zabrinutosti. Kao vjernici dužni smo preispitati svoje stavove i svakodnevno svoj život staviti pod Božju zaštitu. Bog nas često pohodi, a mi to gotovo i ne vidimo. Pohodi nas u našim danima, nedjeljama, slavljima, blagdanima i svetkovinama. Pokazuje nam put koji treba prepoznati i u sadašnjem vremenu. To je put nade, mira, radosti i ljubavi koje simboliziraju četiri adventske svijeće. Tako kroz vrijeme Došašća koračamo prema Kristovu rođenju. Ovaj veliki dar Božje ljubavi pristupačan je svima koji ga traže čista i otvorena srca. Spasitelj nam dolazi kao Marijino dijete. Marija je svoj život stavila potpuno Bogu na raspolaganje. Ona nam je uzor kako Bogu dati odgovor kad nas zove. Treba prihvatiti Boga poput Marije. To svakako možemo u svetkovini Božića ako pripravimo put Gospodinu. Zato vas pozivamo na duhovnu pripravu koja se ostvaruje kroz molitvu i pomirenje s Bogom. Ti imaš pravo slaviti Božić, ti kome je Bog oprostio u svetoj ispovijedi. Imaš pravo slaviti Božić i ti koji ne znaš kako nositi životne poteškoće. Isus je obećao biti s tobom i pomoći će ti.

Za Božić ne smijemo biti zatvorena srca i u gorčini. To bi bila naša tama, a Gospodin je naše svijetlo. Neka Kristovo rođenje bude nama na spasenje.

Svim vjernicima naše župe i svim štovateljima sv. Ante na Poljudu, mi franjevci sa Poljuda, želimo sretan i blagoslovljen Božić i Novu 2021. godinu.

fra Tomislav Hrstić, župnik