CRKVENE STATISTIKE ŽUPE SV. TROJICE NA POLJUDU U SPLITU ZA 2020. GODINU

 

 
  2020. 2019.
Broj stanovnika oko 5.400  
RIMOKATOLIKA

oko 4.300

 
Blagoslov obitelji na popisu oko 870 obitelji  
KRŠTENJA 119 183
CRKVENO VJENČANI 71 121
CRKVENO POKOPANI 20 31
PRVOPRIČESNICI odgođeno 34
KRIZMANICI odgođeno 54
Župnu katehezu pohađa oko 150 vjeroučenika  

 

 

Skupine koje djeluju u župi broj osoba voditelj
Župno-pastoralno vijeće 15 fra Tomislav Hrstić
Dječji zbor 10 s. Lidija Čotić
Župni zbor 20 s. Lidija Čotić
VIS “ABBA” 8 Ante Poljak
Zbor mladih 10 Ivan Torlak
Ministranti 20 fra Tomislav Hrstić
Čitači odrasli 20 s. Lidija Čotić
Liturgijsko-kat. grupa 10 fra Anselmo Stulić
MNK Sv. Ante 20 Ivan Jukić i Ante Matić
Frama 50 fra Tomislav Hrstić
Prvopričesnici 50 s. Lidija Čotić
Krizmanici 50 fra Tomislav Hrstić
Prvi srednje 10 fra Anselmo Stulić

 

VJERSKI TISAK: oko 50 kom.

Mali Koncil ( Mak) 10 kom, Glas Koncila 10 kom, Veritas 5 kom, Radosna vijest 5 kom, Živo Vrelo 10 Alojzije Stepinac 5 kom, Dobri otac Antić 4 kom, Brat Franjo 3 kom, Naša ognjišta 3 kom, Katolički tjednik 1 kom.

OSTALE AKTIVNOSTI U ŽUPI

Prošla 2020. godina bila je stresna i potresna. Covid 19 je zahvatio svijet. Do sada je u svijetu zabilježeno oko 85.500.000 zaraženih, a smrtnih slučajeva po izvješćima ima oko 1.838.000. U Hrvatskoj je od početka pandemije zaraženo 212.000. Broj umrlih se popeo na 3.961 osobu do 02. 01. 2021. godine. Svijet se suočio s nepoznatom bolesti i izgleda našao cjepivo protiv coronavirusa. Posljedice su vidljive, a oporavak će trajati godinama dok se vratimo u normalan život. I mi smo se prilagodili odlukama koje je donosio Stožer i naša nadbiskupija.  Po prvi put su zabranjene mise s narodom o blagdanu sv. Josipa 19. 03. Zabrana je trajala do blagdana sv. Josipa 01. svibnja. Bila je to prava Korizma i Uskrs bez misa s narodom. Nakon toga su došle posebne mjere za sudjelovanje na misama. Možemo samo zahvaliti Bogu na prostoru ispred crkve, parkingu i klaustru. Tako smo mogli držati distancu i nedjeljom slušati mise na otvorenom u većem broju. Ljeto je bilo mirno, a jesen donosi nove brojne probleme. Ovu godinu ćemo pamtiti po velikim potresima u ožujku za Zagreb, a u prosincu za Sisak, Petrinju, Glinu i okolna mjesta. Materijalne štete su velike a žrtve su srećom minimalne. Opet je naš narod pokazao veliko srce i pomoć pružio u vrlo kratkom roku. I nakon potresa treba dosta vremena da se porušeno obnovi i vrati miran život u ove krajeve.

U svim ovim uvjetima treba promatrati i pastoralni život naše župe. Ured jedeno vrijeme nije radio, a i danas radi po dogovoru sa strankama. Otkazana je krizma i pričest u župi i ako bude sve uredno ove godine će biti dvije generacije za sakramente. Najviše posljedice pretrpio je rad s mladima, posebno s framašima, krizmanicima, ministrantima i prvopričesnicima. Susreti su bili tek prigodni, koliko su to uvjeti dopuštali. Masovno su otkazivana vjenčanja i krštenja kojih bi bilo duplo da su normalne okolnosti. Sprovoda smo imali samo 20 u godinu dana.

Uz sve ove poteškoće ipak smo svečano proslavili svetkovinu sv. Ante na Poljudu i preko ljeta imali veći broj vjernika na nedjeljnim misama nego zadnjih godina. Vjernici su dali svoj doprinos za nove klupe u crkvi u iznosu 63.856,00 kuna. Obnovit će se i prostor oko oltara sa sjedalicama za svećenike i ministrante. Prošle godine broj kumstava za Afriku popeo se sa 120 na 235. Pomogli smo školovanje djece i misije u iznosu preko 20.000 eura. Sve nas je to ugodno iznenadilo. Vjernici su se dobro uključili u svim dobrotvornim akcijama i pomoći za Caritas i siromašne obitelji za Uskrs i Božić. Ove godine po prvi put nismo imali blagoslov obitelji na uobičajen način. Ipak smo preko mladih pokušali doći do svih obitelji koje primaju blagoslov s prigodnom omotnicom i uputama za blagoslov po kojima su obitelji mogle same blagosloviti svoje ukućane i prostore gdje žive. Nadamo se da će nam ova 2021. godina donijeti mnogo dobra i da ćemo nadvladati sve poteškoće iz prošlog razdoblja.