BOŽIĆ 2021.

 

Bog sam hita da nas spasi!

Dragi vjernici!

Kad sam prošle godine u Došašću pisao božićnu poruku mislio sam kako će Covid 19 brzo proći, a mi ove godine slaviti Božić dostojanstveno i mirno. Da će naše crkve biti pune vjernika koji će u molitvi i zahvalnosti svoj pogled upirati prema novorođenom Kralju, ali vremena su drukčija i njima se treba prilagoditi. Vidimo u društvu podijeljenost na cijepljene i necijepljene, zaražene i zdrave, slabe i jake. Svakodnevno smo izloženi pritiscima koji ugrožavaju ljudsku slobodu i zadiru u ljudsko dostojanstvo osobe.

Kako u svemu tome sačuvati svoj mir, svoje zdravlje i svoju vjeru? Tko će nam pokazati pravi put? Gdje je naša zvijezda vodilja? Više nego ikada prije, moramo ostati budni i postojani, hrabri i odvažni svjedoci Božje ljubavi. Treba pobjeći od straha koji mnoge zarobljava i hrabriti se u Bogu.

Slaveći svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije jedan nam je fratar na stolove gdje blagujemo stavio po nekoliko zvijezda pored tanjura. To je bio poticaj da vidimo koje nas zvijezde vode prema Božiću i iščekivanju Kristova dolaska. Tako nam je potrebna crkva i misa, molitva i sabranost. Snažno to svjedoče vjernici koji dan započinju misama zornicama po mnogim našim crkvama.

Dobro je danas poslušati glas koji viče u pustinji, Ivana Krstitelja, koji najavljuje Gospodinov dolazak. Pokazuje na njegovu veličinu. Isus je svojim rođenjem pokazao kako nije sve u posjedovanju, nego ponajprije u ljubavi.

Ta se ljubav najljepše očitovala u skromnoj štalici i još skromnijim jaslicama. Jasle nam pokazuju kako čovjek nije malen ako je siromašan, da nije nesretan ako nije bogat, da ne mora mrziti svako svoje sutra ako je u neimaštini. Ima li boljeg primjera od samog Boga, koji nije odabrao kraljevske darove koji mu i doliče, već priprostu štalu na kraju grada. Prvim svojim zemaljskim udisajima, maleni je Bog supatio s najmanjima i najbjednijima, već od samog rođenja. On je bio njihov Bog po kojem će im zasjati neprolazno bogatstvo. Ni štala, ni jasle nisu ga obeshrabrile da nas prije ljubi beskrajno i ljubi do kraja.

Zato je asiški siromašak sv. Franjo u živim jaslicama koje je načinio mogao doživjeti toliko bogatstvo svetkovine Božića u kojoj nas Bog neizrecivo ljubi. Njemu je zvijezda vodilja bila Betlehemska zvijezda koja i danas sabire sve dobre ljude pred jedno svijetlo. Želio bih da nas ta zvijezda obasja i ogrije svojom dobrotom. Nažalost, često smo zaslijepljeni ovim svijetom i svoj pogled svraćamo k zemlji, umjesto da pratimo zvijezdu koja nam pokazuje put prema Betlehemu.

Na nama je da svoj pogled odlijepimo od ovozemaljske prolaznosti, da pogledamo gore, prema nebu. Naša zvijezda vodilja, koja nas vodi k Bogu je svako naše dobro djelo, naše sklopljene ruke i izgovorena molitva, svaka naša sveta misa, naša pomoć čovjeku u potrebi, ljubav iskazana onima pored nas. Naša zvijezda vodilja u svakoj je lijepoj riječi i iskrenom razgovoru s osobom do nas, u predanosti i marljivosti na radnom mjestu, u mirenju s nekim s kojim smo bili u svađi, u marljivu učenju i studiranju ili pak u strpljivu podnošenju bolesti. Naša je ljubav vodilja u ljubavi kojom opraštamo, u radosti koju dijelimo i miru koji stvaramo. U ovom božićnom raspoloženju prepustimo se tim zvijezdama koje nas dovode k Bogu.

Neka Vam svima Božić daruje novu raspoloživost, neka bude svijetlo nade i ohrabrenja u Novoj 2022. godinu.

Žele vam vaši franjevci sa Poljuda: fra Anselmo, fra Tomislav, fra Nikica, fra Marijan, fra Rafael, fra Šime i fra Bernardin.