Ž U P N E   O B A V I J E S T I

SVETA GODINA MILOSRĐA

 

XXI. NEDJELJE KROZ GODINU 21. 8. 2016.

 

                   

U  ovom tjednu slavimo spomendane i blagdane  ovih svetaca:

        

               Ponedjeljak: Blažena Djevica Marija Kraljica

         Utorak: Sv. Ruža Limska, djevica      

         Srijeda: SV. BARTOL, apostol i bl. Miroslav Bulešić, mučenik

         Četvrtak: Sv. Ljudevit, kralj, zaštitnik OFS-a

         Subota: Sv. Monika,

 

         Ovih dana u našem samostanu boravi fra Ilija Barišić, naš misionar iz Konga. U našoj župi ima oko dvadeset vjernika koji su preuzeli brigu za školovanje djece kroz kumstva. Molimo kumove da se jave u župni ured ako i dalje žele voditi brigu o školovanju djece. Kako bi jedno dijete pošlo u školu za njegovo godišnje školovanje se plaća 50 Eura za osnovno školovanje, 100 Eura za srednje školovanje i 200 Eura za one koji imaju mogućnost studiranje. Osim ovih redovitih kumstava mogu se javiti i druge osobe koje će pomoći školovanje siromašne djece. Na kraju školske godine svaki kum će dobiti informacije o školovanju te ime djeteta koje pomaže za školu.

Naše misije možete pomoći i prigodnim darom.

 

         Pozivamo mlade vjernike iz naše župe da se uključe u sportsku grupu mladih koji bi nastupali u Katoličkoj malonogometnoj ligi naše nadbiskupije i predstavljali našu župu. Mogu se javiti mladi između 15-30 godina starosti. Za više informacija kontaktirajte fra Tomislava na mobitel 091 3641 449.

        

         Župne obavijesti možete pratiti na našoj web stranici koja će se redovito održavati i donositi najvažnija događanja vezana za aktivnosti u župi i na razini biskupije. www.samostan-poljud.com

 

Od tiska imamo novi broj Glasa koncila i Živo vrelo!

 www.samostan-poljud.com

Župne obavijesti 14.08.2016.

SVETA GODINA MILOSRĐA

Ž U P N E   O B A V I J E S T I

XX. NEDJELJE KROZ GODINU 14. 8. 2016.

U  ovom tjednu slavimo spomendane i blagdane  ovih svetaca:     

         Ponedjeljak: UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE,

Utorak: Sv. Roko Montpejerski, spomendan         

Petak: Sv. Ljudevit, biskup  

Subota: Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj     

   

Danas se u našoj župi predstavlja novi župnik fra Tomislav Hrstić. Fra Tomislav je rođen 1973. godine u Ljubuškom (BiH). U franjevački red je stupio 1991. godine dolaskom na Poljud gdje je proveo godinu dana u postulaturi. Franjevački habit je obukao na Trsatu 1992. godine a teologiju završava u Splitu i Zagrebu. Đakonsku službu 1999. obavlja na Voštarnici u Zadru na župi Presv. Srca Isusova. Za svećenika je zaređen 2000. godine u Zadru. Do sada je bio na službi u Rijeci, u našoj župi sv. Nikole Tavelića kroz 6 godina i zadnjih 10 godina je proveo kao župnik u župi sv. Antuna Padovanskog u Puli.

Sutra je svetkovina VELIKE GOSPE i državni blagdan. Svete mise u našoj crkvi su po nedjeljnom rasporedu u 8.30 i 10 sati, te večernja misa u 19 sati.

Središnja proslava na razini grada je u Gospe od Pojišana. Ujutro su mise u 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Gradska zavjetna procesija sa slikom pojišanske Gospe ulicama grada kreće u 18 sati. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodi msgr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit.

U utorak je blagdan sv. Roka koji se svečano slavi na Manušu, gdje je sjedište župe. Svečano misno slavlje je u 19 sati.

 

Od tiska imamo novi broj Glasa koncila i Živo vrelo!

Uznesenje Marijino

15. kolovoza svetkovina je Uznesenja Blažene Djevice Marije (Velika Gospa). U našoj crkvi Uznesenja Marijina slavimo euharistiju u 8:30, 10 i 19 h, a sakrament pomirenja prije i poslije sv. Mise.

Fotografija Samostan sv. Ante Poljud.

Otk 11,19a; 12, 1-6a.10ab Čitanje Knjige Otkrivenja svetog Ivana Apostola

Otvori se hram Božji na nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u hramu njegovu. I znamenje veliko pokaza se na nebu: žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja.
I pokaza se drugo znamenje na nebu: gle, Zmaj veliki, ognjen, sa sedam glava i deset rogova; na glavama mu sedam kruna, a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih – i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete.
I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njezino bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. A Žena pobježe u pustinju, gdje joj Bog pripravi sklonište. I začujem glas na nebu silan:
»Sada nasta spasenje i snaga
i kraljevstvo Boga našega
i vlast Pomazanika njegova!«
Riječ Gospodnja.

Oganj dođoh baciti

14. kolovoza, u nedjelju, slavimo euharistiju u 8:30, 10 i 19 h. Sakrament pomirenja služimo prije i poslije sv. Mise. Krštenje dvoje djece slavimo u 11:30. Gospinu krunicu molimo u 18:30.

Sa sv. Misom u 10 h bit će predstavljen novi župnik, fra Tomislav Hrstić.

 

Novi gvardijan, fra Ante Bilokapić također treba uskoro doći.

Fotografija Samostan sv. Ante Poljud.

Heb 12, 1-4 Čitanje Poslanice Hebrejima

Braćo: I mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! Uprimo pogled u početnika i dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega. Doista pomno promotrite njega, koji podnese toliko protivljenje grešnika protiv sebe, da – premoreni – ne klonete duhom.
Ta još se do krvi ne oduprijeste u borbi protiv grijeha.
Riječ Gospodnja.

Lk 12, 49-53 Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!
Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«
Riječ Gospodnja.