ŽUPNE OBAVIJESTI - DRUGA NEDJELJA PO BOŽIĆU - 05.01.2020.

on Posted in Župne obavijesti.

U ovom tjednu slavimo:

         Ponedjeljak: BOGOJAVLJENJE, svetkovina

         Utorak: Sv. Rajmund Penjafortski, prezbiter

Danas preko večernje mise u 18 sati, pred svetkovinu Bogojavljenja, biti će blagoslov vode i soli. Blagoslovljenu vodu možete uzeti u bočicama koje donesete u crkvu. Vode će biti i sutra na samu svetkovinu. 

Sutra je svetkovina Bogojavljenja ili Sveta Tri Kralja. Mise su ujutro u 10 sati i večernja misa u 18 sati. 

Od utorka počinje škola i aktivnosti u župi kroz vjeronauk i susrete. U srijedu je susret za pripravnike na krizmu u 20.30 sati, u četvrtak se nastavljaju susreti za Framu u 20.30 sati. Pozivamo prvopričesnike, dječji zbor i ministrante na susret subotom po rasporedu.  

U utorak je pobožnost na čast sv. Ante 15 minuta prije mise u 18 sati, a nakon mise prigodno klanjanje. 

Pripremili smo statistiku župe i važnija događanja u prošloj godini. Poslušajte statistiku i važnija događanja u župi. 

Od tiska imamo: novi broj Glasa koncila, Brat Franjo,...

 

 CRKVENE STATISTIKE ŽUPE SV. TROJICE NA POLJUDU U SPLITU ZA 2019. GODINU

  2019. 2018. 2017. 2016.
Stanovnika oko 5.400 oko 5.400    
RIMOKATOLIKA              oko 4.300 oko 4.300    
Za blagoslov obitelji na popisu oko 870 oko 880    
KRŠTENJA 183 166 134 147
CRKVENO VJENČANI 121 106 124 120
CRKVENO POKOPANI 31 16 37 28
PRVOPRIČESNICI 34 31 36 46
KRIZMANICI 54 23 33 46
Pođanje župne kateheze oko 150 vjeroučenika oko 150 vjeroučenika    

 

SKUPINE KOJE DJELUJU U ŽUPI

skupina broj članova voditelj
Župno-pastoralno vijeće 15 fra Tomislav Hrstić
Dječji zbor 15 s. Lidija Čotić
Župni  zbor 22 s. Lidija Čotić
VIS “ABBA” 10 Ante Poljak
Zbor mladih 10 Ivan Torlak
Ministranti 20 fra Tomislav Hrstić
Čitači odrasli 20 s. Lidija Čotić
Liurgijsko-katehetska grupa 30 fra Anselmo Stulić
MNK Sv. Ante 20 Miro Renić
Frama 80 fra Tomislav Hrstić
Prvopričesnici 33 s. Lidija Čotić
Krizmanici 24 fra Tomislav Hrstić
Prvi srednje 20 fra Anselmo Stulić

VJERSKI TISAK: oko 50 kom.

Mali Koncil ( Mak) 10 kom, Glas Koncila 10 kom, Veritas 5 kom, Radosna vijest 5 kom, Živo Vrelo 10 Alojzije Stepinac 5 kom, Dobri otac Antić 4 kom, Brat Franjo 3 kom, Naša ognjišta 3 kom, Katolički tjednik 1 kom. 

OSTALE AKTIVNOSTI U ŽUPI

Nakon što je završila ova pastoralna Godina majčinstva, ušli smo u novu pastoralnu godinu koja se posvećena djedovima i bakama, trećoj životnoj dobi, a koliko smo stari pokazat će ova 2020. godina u kojoj se spominjemo 1000 godina od prvog pisanog spomena crkve na Poljudu. Prve naše suradnike vidimo u članovima Župno-pastoralnog i Ekonomskog vijeća koje je odobrio naš nadbiskup prije dvije godine. Vijeće broji 15 članova.

Uz redovite aktivnosti za pripremu sakramenata u župi djeluje župni zbor, dječji zbor, VIS ABBA i zbor mladih sa Frame, ministrantska skupina, grupa čitača i liturgijsko-katehetska grupa. U župi imamo 120 kumstava. To su vjernici koji pomažu školovanje djece u misiji Kongo. U župi djeluje i župni karitas koji pomaže siromašnije obitelji i pojedince koji dođu na župni ured. U našem franjevačkom samostanu na Poljudu čuvamo dugu tradiciju o blagdanu sv. Ante Padovanskog koji se u Perivoju našeg samostana svečano slavi kroz 13 utoraka i misama na sam blagdan. Mise utorkom vode različiti svećenici. Ove godine trodnevnicu je vodio fra Ivan Matić, voditelj duhovnih susreta kuće “Tabor” u Samoboru. Mise na sam blagdan su bile odlično posjećene, posebno misa za djecu i večernja misa koju je vodio mons. Petar Palić, biskup hvarski. Naš samostan je i mjesto brojnih ispovijedi o Uskrsu i Božiću, a dobro su posjećene i mise zornice kojima se pripremamo za Božić. 

Naša župna crkvica Sv. Trojice sve više postaje mjesto prigodnih molitvenih susreta, cjelodnevnih klanjanja i prigodnih misa koje organiziraju molitvene zajednice na razini grada. Već nekoliko mjeseci u crkvici se moli krunica ponedjeljkom i srijedom u večernjim satima za mlade i malo starije. Naša glavna zadaća u ovom razdoblju je obnova ove crkvice koja dosta prokišnjava. Crkvicu je obišla komisija za gradnju naše nadbiskupije s predstavnicima zavoda za zaštitu spomenika grada Splita. Napravljen je plan obnove, projekt i financijska konstrukcija. Nastojat ćemo biti uporni da se obnova što prije dogodi. 

U pastoralnom radu s mladima obnovili smo mjesno bratstvo Franjevačke mladeži. Oko 50 mladih je dalo obećanja ili je primljeno u Framu, a na tjedne susrete dođe oko 80 mladih koji se sastaju četvrtkom navečer. U Katoličkoj ligi naše nadbiskupije imamo malonogometnu ekipu koja je član 1. ligu gdje se natječe 12 najboljih ekipa sa područja naše nadbiskupije. Bili smo i domaćini duhovne obnove za početak lige na kojoj je bilo oko 150 mladih iz 24 župa u nadbiskupiji. Na misi za mlade nedjeljom svira i pjeva VIS ABBA koji broji desetak članova, a sve više prigodno na večernjim misama nastupa zbor mladih sa Frame. 

U samostanu živi sedam franjevaca. Prošlog ljeta su izvršene promjene u samostanu i župi. Na novu službu župnika na Brodarici kod Šibenika imenovan je fra Frano Delić. Fra Ante Bilokapić je dobio premještaj u samostan sv. Frane u Zadru i vodi brigu o samostanu u Kraju na Pašmanu. Novi gvardijan i ž. vikar je fra Anselmo Stulić. U prostorima samostana djeluje Franjevački institut za kulturu mira i Vicepostulatura za proglašenje blaženima našeg franjevca fra Ive Perana koji je rodom iz Kaštel Starog.